utorak, 28. veljače 2017.

Kurkuma - prirodni lijek



Kurkuma se koristi kao dodatak jelika, odnosno kao začin, a ujedno je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkuminKurkuma se koristi u Indiji već tisućama godina kao začin i prirodna boja. Kurkuma daje jelima prekrasnu žutu boju i ugodnu aromu, a osim toga služi kao prirodni antibiotik, prevencija raka,  za čišćenje krvi i jetre, protiv reume i artritisa, zacjeljuje rane, te brzo obnavlja povrijeđenu kožu.  

Već odavno je izvjesno kako kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma - pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih bolesti od raka do Alzheimerove bolesti.

Nekoliko razloga zbog kojih vrijedi konzumirati kurkumu:
-Kurkuma se koristi kao prevencija mnogih vrsta raka
-Kurkuma smanjuje rizik od dječje leukemije
-Kurkuma čisti jetru na prirodan način
-Kurkuma preventivno štiti od Alzheimerove bolesti
-Kurkuma je prirodni lijek protiv bolova
-Kurkuma regulira metabolizam i pomaže u mršavljenju
-Kurkuma ima anti-upalna svojstva
-Zbog svojih anti-upalnih svojstava kurkuma je prirodani lijek protiv artritisa i reume
-Kurkuma ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja povrijeđenu kožu
posjeduje antibakterijska svojstva, korisna je za dezinfekciju rana i opekotina

Kurkuma se može koristiti u prahu ili kapsulama, a može se nabaviti skoro u svim trgovinama. Zapravo glavni sastojak kurkume - kurkumin je osnovni borac u liječenju i prevenciji karcinoma. Najbolje djelovanje ima na rak debelog crijeva, želudca, tankog crijeva, jetre, prostate, dojke i jajnika. To djelovanje je bazirano na dva procesa koji su nužni za preživljavanje stanica raka:

Apoptoza
-stanice raka izbjegavaju apoptozu ili samouništenje stanica, što im kurkumin ne dozvoljava. Kurkumin se ovdje ponaša kao pametni lijek djelujući razorno samo na stanice raka.
Angiogeneza 
-kurkumin spriječava stvaranje novih krvnih žilca angiogenezom prekidajući time tumorima dovod hrane (energije) tako da tumori slabe i ugibaju. Kurkuma izbacuje kortikosteroide
Znamo da nam je klasična medicina za sve upale, bolove i otekline (edemi) davala kortikosteroide (Medrol i sl.) koji su doista pomagali ali uz visoku cijenu posljedica. Kurkuma (kurkumin) rješava te poteškoće učinkovito, prirodno i bez popratnih posljedica.

Kurkuma ima moć oduzimanja tzv. supstance P nervnim završecima. ’Supstanca P’ je upravo prijenosnik boli. Upravo upale prethode stvaranju boli i one su uzročnici aktiviranja imunog sustava kod autoimunih bolesti (CRP), kurkuma (kurkumin) uspješno koči sintezu loših prostaglandina (PGE2) koji su medijatori boli. Kurkumin također potiče nadbubrežne žlijezde da oslobode hormon kortizon koji je zadužen u tijelu da kontrolira upalne procese i bol. 

Prstohvat kurkume možete dodati u rižu, jela od povrća, tijesto za palačinke, juhu. Kurkuma će dati jelu lijepu zlatno-žutu boju i ugodnu aromu raznim tjesteninama.

Nema komentara:

Objavi komentar